2. Plaques tectòniques

L’escorça terrestre està freda. No obstant això el Mantell, que està sota, està tan calent que es troba fos, en estat líquid (més bé pastós).

L’escorça terrestre està trencada en grans trossos anomenats plaques tectòniques.

Placas_tectonicas_es

 

Imagina’t un plat de natilles calentes amb galetes damunt. Imagina’t que una força invisible mou les galetes, fent que xoquen entre elles, ajuntant-se, clevillant-se, separant-se…

MMMMMMMM008-1

  • A partir del plat de natilles amb galetes i del següent vídeo, explica què passa amb les plaques tectòniques.

Anem a treballar ara amb el mapa de les plaques tectòniques. La professora us ha donat un mapa amb preguntes que hem de contestar. Apeguem el mapa al quadern i contestem a les preguntes:

img_224459

FONT. VICENS VIVES
  • L’escorça terrestre està dividida en grans blocs de roca que formen les plaques tectòniques. Repassa en color roig els límits de placa que apareixen en el mapa.
  • Les dorsals son grans serralades submarines que separen dues plaques. Escriu els noms de les dorsals que figuren en el mapa:
  • En els punts de contacte entre plaques són freqüents els moviments interns de la Terra (volcans i terratrèmols). Pinta aquestes zones de color groc (en el mapa en gris fosc) i assenyala-ho en la llegenda del mapa.
  • Fixa’t de nou en el mapa i respon: Quines zones d’Espanya són les més inestables? En casa, busca el nom i la localització de tres volcans espanyols i conta-ho a la classe.
  • Repassa el que ja saps:
    – Què és la litosfera?
    – Què és el mantell?
    – Què es l’escorça?
    – De què està format el nucli de la Terra?
    – Quines capes formen part de la litosfera?
Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close